Welke fietstas inhoud kies je? 7 tips om erachter te komen!

Welke fietstas inhoud kies je? 7 tips om erachter te komen!

Welke fietstas inhoud kies je? 7 tips om erachter te komen!

Het is bij een fietstas kopen natuurlijk belangrijk om te weten of al jouw spullen erin passen. Waar het bij de een alleen om kleine dingen gaat, zal een ander er laptop, boeken en andere (grotere) zaken in willen vervoeren. Maar je kan natuurlijk ook boodschappen doen met fietstassen, bv. bij gebrek aan een auto of omdat het praktisch of leuker is. Je zal dan de fietstas inhoud moeten bepalen, en hier vervolgens het juiste model bij uitkiezen. Om een goed beeld te krijgen en wat er in verschillende maten fietstassen wordt meegenomen, laten we je hieronder per maatinhoud zien wat er (ongeveer) in gaat.

7 tips om de juist fietstas inhoud te bepalen

Je weet natuurlijk waar de fietstas voor gebruikt gaat worden, maar waar past het allemaal in? We hebben de meest gangbare maten voor je op een rijtje gezet, zodat je zelf kan bepalen welke fietstas inhoud jij nodig hebt.

1. Minder dan 20 liter

Een fietstas (je) van minder dan 20 liter is voornamelijk bedoeld voor hele kleine spullen. Wellicht past er nog een piepklein laptopje in, maar doorgaans moet je denken aan het formaat van een iets grotere handtas. Je kan er dus wel telefoons, kleine eet- en drinkwaren, make-up, een boek en dat soort dingen in kwijt. Het is eigenlijk meer wat modieuzer dan echt praktisch voor grote dingen. Want de meeste mensen zullen net iets meer willen vervoeren dan deze zaken. En ga je dingen combineren, zal je merken dat er snel ruimte tekort is …houd hier dan ook rekening mee tijdens het aanschaffen van een fietstas. Maar aan de andere kant is het net genoeg voor iedereen die weinig spulletjes meeneemt, maar dit toch graag in een fietstas doet. Ze zien er leuk en schattig uit, en omdat ze zo klein zijn merk je er bijna niks van als ze aan je fiets hangen. Tenzij je er bakstenen in doet natuurlijk.

2. 20 – 30 liter

Een fietstas inhoud van tussen de 20 en 30 liter is eigenlijk de meest gangbare maat (voor een enkele fietstas), omdat het precies genoeg is voor alle dagelijkse dingen. Je kan er een laptop, boeken, kleding, boodschappen, snoeren, telefoons, schoenen, eten en drinken en andere zaken in kwijt. In deze categorie zullen waarschijnlijk de meeste mensen een fietstas zoeken, omdat ze vaak niet te groot zijn en alles er toch in past. Wij hebben dan ook met onze enkele fietstas gekozen voor een maatinhoud van 25 liter. En noemen dit de zogeheten “sweetspot” (die ideale balans tussen wat je erin kwijt kan en waarmee hij toch niet te groot wordt). Het moet natuurlijk allemaal passen, maar er ook nog mooi en compact uitzien. Vaak zie je dat hier al de dubbele fietstassen beginnen, en die zijn toch wat minder gebruiksvriendelijk in het monteren aan de fiets. En onze fietstas kan je ook makkelijk afhalen en omtoveren tot rugtas of schoudertas. We hebben overigens een uniek model ontworpen, om de consument nog meer functies en veiligheid te bieden t.o.v. de concurrentie.

3. 30 – 40 liter

Bij 30 – 40 liter fietstas inhoud ga je al naar de dubbele fietstassen toe. Ze worden namelijk te groot om er een enkel fietstas van te maken. Het zou betekenen dat ze heel lomp worden en je fiets teveel uit evenwicht zal raken met teveel (zware) spullen erin. Je kan dit eigenlijk zien als een instapmodel onder de dubbele fietstassen, per twee ogen ze namelijk nog redelijk klein. Je kan (afhankelijk van de inhoud) per tas wel genoeg dingen kwijt in beide fietstassen. Maar let er dus wel op dat je kijkt naar de inhoud per tas. Wil je bv. een laptop gaan vervoeren en is de inhoud gezamenlijk 30 liter, praten we hier dus over 15 liter per tas. En dan wordt een beetje laptop hierin vervoeren alweer wat lastiger. Verder moet je er rekening mee houden dat je van A naar B moet rijden, en niet tussenstation C neemt om even boodschappen te doen met een laptop erin. Je kan de fietstassen namelijk niet zo makkelijk afhalen en de winkel in meenemen.

4. 40 – 50 liter

Ga je voor 40 – 50 liter dubbele fietstassen, ben je waarschijnlijk iemand die vaak boodschappen doet op de fiets. Je kan er namelijk flink wat in kwijt, en is dus ook prima geschikt voor de wekelijkse voorraden. En je kan ze ook prima gebruiken voor een flinke shopsessie, wanneer je bv. weer nieuwe kleding gaat inslaan. Let er bij boodschappen doen wel op dat je het gewicht juist gaat verdelen. Zo blijft je fiets wat beter in balans en neem je niet per ongeluk zomaar een afslag naar links of rechts. Over het algemeen zijn de fietstassen met name praktisch, en zijn het best wel grote jongens die aan je fiets hangen. Indien ze hier ook enkel voor gebruikt worden, is dat natuurlijk geen punt.

5. Meer dan 50 liter

Meer dan 50 liter dubbele fietstassen zijn toch wel echt de “bad boys”, ze zijn duidelijk aanwezig en kunnen er nogal groot en lomp uitzien. Het is wel weer ideaal voor wanneer je echt veel vervoert op de fiets van boodschappen tot het vervoeren van tuinzakken aarde. Bij zo’n grote fietstas inhoud praat je eigenlijk over dezelfde soort tassen die worden gebruikt om kranten mee te bezorgen. Je kan dit dus ook prima doen met zulke fietstassen op je fiets. Zijn ze handig voor een heleboel andere dingen? Hebben ze een prachtig design? Kun je ze makkelijk loshalen en meenemen? Passen ze bij je fiets? Heb je veel extra functies op dit soort fietstassen? De kans is groot dat je voor een ja toch beter opzoek kan gaan naar een ander soort fietstas, alhoewel deze dus wel heel nuttig zijn voor grootvervoerders.

6. Fietsvakanties

Ga je de fietstassen meenemen op vakantie? De kans dan groot dat je keuze valt op een hele andere categorie fietstassen. Hoewel je alsnog wel voor enkele of dubbele fietstassen kunt gaan (wanneer je bv. op locatie niet alles meeneemt tijdens fietsritjes, maar aan een iets kleinere genoeg hebt), heb je voor het vervoer van al jouw spullen waarschijnlijk meer tassen nodig. Je hebt speciaal ontworpen dubbele fietstassen, fietstassen voor op je stuur en onder je zadel, of bij het frame …en zelfs kleine aanhangertjes die achter de fietst kunnen worden geplaatst voor extra dingen.

7. Praktisch geen fietstas inhoud nodig

Twijfel je of een fietstas nodig is? Het kan zijn dat je bijna geen spullen meeneemt op de fiets. Je zal echter zelfs voor kleine spullen het gemak van een enkele fietstas ervaren …tenzij het zo weinig is dat het in broek- of jaszakken past, waarbij een fietstas eigenlijk buitenspel wordt gezet.

Wat voor fietstas maat kies jij?

Je ziet dat de fietstas inhoud bepalen een persoonlijk keuze is. En je hoeft echt niet altijd precies tot op de millimeter te kijken welke fietstas je nodig hebt. Zolang je maar wel weet hoeveel erin past, en al jouw dingen ook echt eenvoudig meegaan. We raden je echter ook aan te kijken naar andere aspecten bij het kopen van een fietstas. Lees hiervoor ook het artikel met onze 10 slimme aanschaftips, zodat je de juiste keuze maakt!