Heb je een fietstas nodig? Gebruik onze 7 tips bij aanschaf!

Heb je een fietstas nodig? Gebruik onze 7 tips bij aanschaf!

Heb je een fietstas nodig? Gebruik onze 7 tips bij aanschaf!

Een fietstocht maken is heel leuk, handig om van a naar b te komen of om je gezondheid een boost te geven. In bijna alle situaties zal je wel wat spullen meenemen. Je kan bij plezierritjes denken aan een lekkere lunch, naar je werk of spraken bv. een laptop en bij sportprestaties water, banaantje en wat extra kleding. Wat je ook mee zal nemen, een fietstas biedt hiervoor de beste oplossing. Maar nu is de vraag natuurlijk, wat voor soort fietstas koop je? Welke maat heb je precies nodig? Wat voor soort materiaal moet de fietstas hebben? Waar ga je hem eigenlijk voor gebruiken? Vragen waar je hieronder antwoord op zal krijgen, om de beste keuze te maken.

7 tips voor het aanschaffen van een fietstas

Er zijn namelijk veel verschillende soorten fietstassen, en het is handig om te kijken waar je op kan filteren. We raden je aan onderstaande tips mee te nemen bij het kiezen van een fietstas. Ze helpen je beter te bepalen, voor welk doel jij er een nodig hebt en waar je op moet letten.

1. Het doel van de fietstas

Op de eerste plaats zal je moeten bepalen, waarvoor je de fietstas gebruikt. Wil je bv. een fietsvakantie gaan houden en veel dingen mee op reis nemen? Of ga je regelmatig toeren met het gezin en neem je dingen mee voor een picknick? Is het om wat belangrijke dingen mee te nemen voor relatief kleine ritjes (laptop, papierwerk of boeken, kleding en meer)? In veruit de meeste gevallen zal een enkele of een dubbele fietstas volstaan. Tenzij je echt lang op reis gaat, waarvoor je elke mogelijke plaats op een fiets wilt benutten voor een bagagetas. Maar ga je dan voor een enkele of dubbele variant? Het is een persoonlijke afweging, waarbij je moet kijken naar wat je allemaal wilt vervoeren. Voor het gemak is een enkele fietstas natuurlijk slimmer, maar wil je meer meenemen zal je toch een dubbele nodig hebben. Check wat je meeneemt en meet het desnoods op.

2. De grootte van je fietstas

De grootte van de fietstas speelt hierbij ook een bepalende rol. Je wilt immers niet met een heel lomp model rondlopen, indien dit niet nodig is. Echter moet de fietstas net groot genoeg zijn om alle gangbare dingen mee te kunnen nemen. Iets waar je bij een fietstas kiezen zeker goed op moet letten. Je wilt de ideale balans tusen een stijlvolle, praktische fietstas met de juiste maatinhoud. En de afwerking speelt hierbij dan ook een grote rol. Over het algemeen zal je eten en drinken, laptop, kleding, boeken, portemonnee, telefoon, muziekdragers, kleine boodschappen en andere dingen erin mee willen kunnen nemen. Een fietstas met voldoende ruimte die makkelijk kan worden meegenomen en ook nog trendy is lijkt dan dus de beste oplossing. Weeg daarom alles mee in je beslissing, zodat je op de meest comfortabele manier een fietstas gebruikt en er ook nog goed uitziet. En let ook goed op de kwaliteit, meer hierover verderop.

3. Veiligheid en comfort

Fietstassen zijn er in verschillende soorten, maar welke veiligheidsaspecten hebben ze precies? Je zal merken dat een fietstas over het algemeen vrij basis is. Waar je op wilt letten zijn bv. reflecterende delen op de tas (zoals bij Rohtar), omdat je hiermee beter opvalt in het verkeer. Verder kunnen felle en trendy kleuren, naast dat ze er uitspringen, ook opvallender zijn wanneer je op de fiets zit. Jouw veiligheid is heel belangrijk, en je fietstas kan daar dus flink aan bijdragen. Maar ook hoe de fietstas gemonteerd (of vastgeklikt) kan worden zonder dat ze van je fiets vallen is belangrijk, zoals ons veilig en eenvoudige kliksysteem. Onze beugels worden overigens handig weggewerkt achter een rits-vak, zodat je de fietstas nu ook makkelijk en comfortabel als rugtas kan gebruiken. We denken altijd na over de volgende stap die het gebruikersgemak vergroot. Zo ga je niet alleen veilig op pad, maar ook met een comfortabele fietstas die je op verschillende manieren kunt gebruiken (fietstas, schoudertas en ook rugtas).

4. Prijs-kwaliteitverhouding

Ga je een fietstas kopen, let dan ook op de kwaliteit en welke prijs je hiervoor betaalt. Net zoals bij al je andere aankopen, zit er meestal verschil in kwaliteit bij een aanschafprijs die hoger of lager ligt. Het is de bedoeling om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden ofwel “the best bang for your buck”. Bij goedkope uitvoeringen zal er namelijk (meestal) bespaard moeten worden op de materiaalsoorten. Of het productieproces. Wat kan leiden tot een fietstas die niet zo comfortabel, duurzaam of sterk is. Maar te duur hoeft ook niet, ga niet honderden euro’s betalen voor een tas die je voor de helft elders kan kopen. Wij proberen zelf klanten altijd de beste kwaliteit te geven, en de prijs enigszins schappelijk te houden. Zo kan iedereen genieten van goede kwaliteit fietstassen.

5. Montage van fietstassen

Je wilt ook een stukje gemak bij de montage van een fietstas. Hierbij zou het natuurlijk handig zijn, wanneer je de fietstas vastmaakt en wegfietst. Onze enkele fietstassen hebben bv. zo’n simpel maar solide bevestigingssysteem. Er zitten sterke bevestigingshaken aan onze (enkele) fietstassen, en je kan ze op bijna elke bagagedrager vastklikken. Wil je de fietstas meenemen na het parkeren van je fiets, om er een rugtas van te maken? Haal de fietstas dan weer makkelijk los en werk de clips weg achter het daarvoor bestemde rits-vakje. Hiermee hoef je niet meer bezig te zijn met montageklemmen,, schroeven en andere bevestigingsmaterialen op je fiets.

6. Lees de klantbeoordelingen

Iets waaruit je ook vaak kan opmaken of een fietstas goed is, zijn de klantbeoordelingen. Er zijn genoeg consumenten die hun mening delen, en hiermee andere willen helpen bij het maken van een beslissing. We raden je dan ook aan (indien aanwezig uiteraard), klantbeoordelingen te lezen om te kijken wat anderen ervan vinden of vragen beantwoord te krijgen. Natuurlijk kan je ook altijd persoonlijk contact opnemen, met de klantenservice. Vragen worden dan snel beantwoord en helpen je ook bij je aankoop. Het kan nuttig zijn wanneer je met dingen zit. Hoewel klantbeoordelingen natuurlijk geen bindende factor vormen, is het vaak wel een goede graadmeter!

7. Ga naar een specialist voor je fietstas

Je wilt bij het aanschaffen van een fietstas het liefst door professionals worden geholpen. Voor een lekker brood ga je naar de bakker, stukje vlees naar de slager en stopt dit allemaal in je fietstas van een fietstassenspecialist. Het klink zo logisch en dat is het ook. Er zijn tegenwoordig zoveel “standaard” fietstassen, maar het is juist fijn om te weten dat een fietstas met de nodige zorg en aandacht wordt ontwikkeld. Zo krijg je namelijk een praktische, trendy en kwalitatief goede fietstas waar je jarenlang plezier van zal hebben.

Welke fietstas past bij jou?

Nu je weet welke dingen belangrijk zijn bij een fietstas aanschaffen, is het showtime! Iedereen heeft weer andere doelen met een fietstas …wat gelijk een doorslaggevende factor vormt. Ga dus voor jezelf na wat jij van een fietstas verwacht en maak samen met onze stappen een verstandige keuze. Je mag natuurlijk gerust een mooie fietstas uitkiezen, maar ga ook altijd voor de specifieke praktische kanten ervan. En probeer hierbij de nodige veiligheidsaspecten mee te nemen …succes met kiezen.