Fietstassen zijn HOT: 10 Tips bij aanschaf!

Enkele Fietstas, Fietstas, Kenmerken, Rohtar, Tips, Voordelen -

Fietstassen zijn HOT: 10 Tips bij aanschaf!

In een wereld waar meer dan 100 miljoen fietsen jaarlijks worden geproduceerd, volgens het Worldwatch Earth Policy, is het vrij logisch dat er ook in grote aantallen accessoires worden gebruikt om jouw fietservaring naar het volgende level te brengen. We nemen eenmaal op pad met de fiets tevens graag een hoop spullen mee. Vandaar dat fietstassen zo populair zijn, niet alleen in Nederland maar ook wereldwijd.

Nederland is goed voor zo'n 25 miljoen fietsen, met een opkomende markt van elektrische fietsen. Bij normale fietsen wordt er nu al veel gebruikt gemaakt van de fietstassen. Het gemak van elektrische fietsen (waarbij het gewicht van bagage minder belangrijk wordt) zal er naar alle waarschijnlijkheid toe leiden dat ze nog meer gebruikt gaan worden.

In dit artikel ga je meer lezen over de oorsprong van fietstassen, waarom ze zo populair zijn en hoe jij een goede keuze kan maken bij de aanschaf ervan.

 


Geschiedenis van fietstassen

Fietstassen zijn tijdloos en worden veelvuldig door een hoop fietsers in Nederland gebruikt voor het vervoeren van hun spullen.

In het dagelijkse straatbeeld zie je tal van toepassingen waarbij de fietstas wordt gebruikt. Denk hierbij aan mensen die er hun laptop in meenemen, eten voor een picknick in opslaan of bv. fietstassen die worden gebruik om post mee te bezorgen.

Hoewel er voor de fiets al bagagetassen werden gebruikt die aan dieren werden gehangen, zijn de eerste echte fietstassen (panniers) gepatenteerd in 1884 door John B. Wood uit Camden, New Jersey (VS). De moderne panniers voor fietsen zijn uitgevonden door Hartley Alley uit Boulder, Colorado (VS) in 1971. Het waren niet alleen deze panniers, maar ook nog een stuurtas en enkele andere bagagetassen die hij onder de naam "Tourist Cyclist" aan de man heeft weten te brengen. Hij verkocht zijn merk startend in het begin van de 70’er jaren tot aan zijn pensioen in 1984.

 

Nederland is de fietshoofdstad van de wereld

In Nederland zijn er zo'n 23 miljoen fietsen en 2 miljoen elektrische fietsen. Dat betekent dat er meer fietsen in ons land zijn dan inwoners. Tijdens de spits zijn er gemiddeld meer fietsen dan auto's op de weg, waarmee je vanzelfsprekend niet in de file staat en ook geen parkeerproblemen ervaart.

We zijn dan ook echt het nummer 1 fietsland bij uitstek, ook andere landen gunnen ons die titel toe. Vooral in Zuid-Holland wordt er veel getrapt, namelijk zo'n 2,5 miljard fietskilometers per jaar. Terwijl ze in Zeeland met 0,3 miljard fietskilometers per jaar en Flevoland waar het aantal op 0,2 miljard fietskilometers per jaar ligt, wat minder vaak op de fietst rondrijden. Dat geldt overigens ook weer niet voor iedereen natuurlijk.

Voor heel Nederland ligt het totaal op meer dan 15 miljard en 888 kilometer per persoon / per jaar. Het is dan ook vrij logisch dat er met dit soort aantallen enorm veel wordt meegenomen op reis. Des te groter het belang van goede fietstassen dan ook is met de aantallen kilometers die we jaarlijks rijden met de fiets.


Het gebruik van fietstassen is meer dan gemak

Natuurlijk zijn veel van onze fietstochtjes voor plezier, maar in andere gevallen ook simpelweg om van A naar B te komen. De infrastructuur van ons fietsrijk landje leent zich hier perfect voor. Waarvoor gebruiken we de fiets voornamelijk?

• Voor leuke recreatieve fietstochten, natuurtripjes of om te sporten
• Om naar het werk of zakelijke afspraken te gaan (tegenwoordig steeds grotere afstanden)
• Het afzetten van de kinderen bij school, kinderopvang of oppas.
• Boodschappen mee te doen, wat helemaal makkelijk wordt met goede fietstassen
• Feestjes (verjaardagen) of het langsgaan bij familie, vrienden en kennissen
• Ter warming-up voor wanneer je daarna gaat sporten

Ons mooie land heeft heel veel prachtige fietsroutes

Nederland kent voor de echte tour-fanaten ook enorm veel mooie fietsroutes. Zo kan je in Noord-Brabant en Gelderland helemaal je lol op. Het zijn de nummer 1 en 2 met beide een om en nabij de 5.000 kilometers aan fietspaden. Zuid-Holland volgt op 3 met zo'n bijna 4.900 kilometer aan fietswegen. In de toekomst zal dit natuurlijk aan verandering onderhevig zijn maar, zeker gezien de komst van steeds meer elektrische fietsen, flink blijven toenemen.


De populariteit van fietstassen stijgt

We nemen tegenwoordig steeds meer dingen mee wanneer we onderweg zijn, maar ook andere spullen. Zo zie je met grote regelmaat platte, dunne en lichtgewicht laptops worden meegenomen door de studenten- en zakenwereld. Die moet je op de fiets natuurlijk makkelijk kunnen vervoeren. Daarbij komt vaak ook het nodige papierwerk. Natuurlijk heb je dan ook nog etenswaren en flesjes drinken die voor onderweg handig zijn, bij het optreden van honger of dorst.

Je ziet daarom de populariteit van fietstassen steeds meer stijgen. Het gebruik van de fiets is in veel gevallen, zeker ook in grotere steden, een efficiënte manier om jezelf te verplaatsen of er lekker op uit te gaan. Tegenwoordig heb je ook mooie, hippe en multifunctionele fietstassen die zich voor alle situaties goed laten lenen. Dit soort fietstassen zijn aantrekkelijk voor een hoop mensen, van jong tot oud.

Gebruikersgemak staat op 1 bij de aanschaf van een fietstas.


10 tips bij het aanschaffen van fietstassen

Nu je een beetje weet van het reilen en zeilen van de fietstas in ons land, gaan we je laten zien waar jij op kan letten bij de aanschaf.


1. Kies een fietstas voor jouw fiets

Het verschilt natuurlijk of je op een racefiets, mountainbike of een gewone dames- of herenfiets zit. Maar ook waar je fietstocht heen gaat en hoe de route eruit ziet. Ga je met een mountainbike door de bergen fietsen en ben je van plan daar een paar dagen te bivakkeren? Wil je met een racefiets trainen in de hoop dat je ooit de Tour De France wint? Of gebruik je hem dagelijks naar school of werk, voor leuke tripjes en om naar vrienden / familie / kennissen te gaan? In de meeste gevallen zal het om die laatste gaan.

Behoor je wel tot die andere 2 doelgroepen dan kan je heel weinig tot veel bagage nodig hebben. Een wielrenner zal doorgaans alleen eten en drinken bij zich hebben, maar de mountainbiker kan veel bagage met zich meebrengen op reis van fietstassen achter, voor, onder het zadel, bij het stuur tot kleine aanhangers.

De fietstas wordt echter voornamelijk gebruikt voor een hoop dagelijkse dingen waar je een gebruiksvriendelijk model voor zoekt, niet te groot of klein maar een die precies aan jouw wensen zal voldoen.


2. Verschillende soorten fietstassen

Je hebt veel soorten, maar de meest bekende zijn toch wel de fietstassen die aan een bagagedrager vastzitten. Ze leveren meer dan genoeg opslagruimte en zitten zo niet in de weg. Hierin heb je ook weer verschillende modellen. De wat minder gangbare modellen zijn die je bv. onder het zadel, bij het stuur of zelfs achter je fiets kan laten mee rollen.

De kleintjes zijn bedoeld voor minimale opslag, maar kan precies genoeg zijn voor wanneer je al heel veel bagage bij je hebt (bv. in het geval van een mountainbike). Het ideale plaatje is natuurlijk een fietstas of fietstassen die je makkelijk mee kan nemen, genoeg ruimte bieden en verder ook zeer praktisch zijn. In combinatie met een mooi design, leuke opvallende kleurtjes en stevige materiaalsoorten zodat ze niet snel kapot gaan. Zeker voor iedereen die dagelijks gebruik maakt van fietstassen een absolute must en aandachtspunt bij het aanschaffen ervan.


3. Hoeveel opslagruimte ga je gebruiken

De eerste vraag die je moet stellen bij de kopen van fietstassen is “waar ga je hem voor gebruiken”? Voor een laptop, eten en drinken, boeken, documentatie, kleding, boodschapjes, of andere dingen heb je in de meeste fietstassen vaak wel genoeg ruimte. Maar kijk dus een beetje naar de geschatte omvang die je nodig hebt.

Je wilt natuurlijk ook niet 2 enorm grote fietstassen aan je fiets hebben hangen, terwijl je de helft niet gebruikt.

Nu zijn ze natuurlijk in veel gevallen heel handig, ook voor kleine dingen die je meeneemt. Het geeft je een centrale opbergplek die heel makkelijk in gebruik is. Je zoekt eigenlijk iets waar je genoeg in mee kan nemen, maar die ook comfortabel is …nog mooier is wanneer je ze ook makkelijk kan meenemen wanneer jouw fiets geparkeerd staat en jij zelf op pad gaat.


4. Makkelijk te bevestigen

Iets anders waar je blij van zal worden bij het aanschaffen van de juiste fietstassen, is de manier van bevestigen. Dit kan je in sommige gevallen doen met specifieke riempjes, maar vaak zitten er ook bevestigingsmaterialen bij die jij op jouw fiets zal moeten monteren om het gebruik van je fietstas mogelijk te maken. Hoewel dit natuurlijk een eenmalige actie is biedt het geen direct gebruikersgemak.

Verder zijn bepaalde bevestigingsmaterialen nou ook niet altijd de mooiste, waarmee ze kunnen storen op het moment dat je even geen fietstassen meeneemt.

Maar je hebt ook hele praktische fietstassen waarbij de bevestigingsmaterialen aan de tas zelf zitten en die heel handig zijn in gebruik. Ze zitten dan, wanneer het goed is, ook weggewerkt in de tas zelf zodat ze niet opvallen. Dit soort fietstassen zijn vaak de meest gebruiksvriendelijke modellen op de markt.


5. Gebruikte materialen voor de fietstassen

Het materiaal dat wordt gebruikt voor een fietstas is essentieel, om vele redenen. Zo wil je op de eerste plaats dat de fietstassen duurzaam, slijtvast en van degelijke materiaalsoorten gemaakt zijn. Zo heb je de zekerheid dat je er alles in kwijt kan zonder dat er iets kapot gaat, maar je er ook lang van kan genieten.

Daarbij is het natuurlijk heel belangrijk dat ze waterdicht zijn. Het is niet de bedoeling dat jouw spullen nat worden. Vaak wordt hiervoor pvc materiaal gebruikt, die niet alleen sterk maar ook waterproof zijn.

Een andere factor is de veiligheid in het verkeer. Zitten er reflecterende onderdelen op een tas, dan is dit een plus. Het werk op dezelfde manier wanneer je met de koplampen van een auto op een hardloper schijnt, waardoor ze vaak nog meer opvallen.


6. Opvallende kleuren voor in het verkeer

Om veiligheidsredenen is het dus slim voor een fietstas te gaan met reflecterende onderdelen. Je bent zo aanwezig in het verkeer en de kans om van je sokken gereden te worden is kleiner. Wat ook helpt zijn felle en opvallende kleuren, wat ze ook gelijk meer trendy maakt.

Heb je toch zwarte fietstassen, kies dan bij voorkeur wel voor een variant met reflecterende onderdelen. Uit onderzoeken blijkt dat het veel veiliger is in het verkeer. Niet voor niks dat de ANWB, politie en andere instanties waarschuwen reflecterende onderdelen op je fiets aan te brengen.

Je ziet dit soort accenten tegenwoordig veel in het verkeer. De bewustwording groeit en hopelijk neemt het aantal verkeersongelukken hiermee af. Zo is het dus goed wanneer het ook op jouw fietsbagage aanwezig is.


7. Let ook op de mobiliteit van fietstassen

Veel mensen denken waarschijnlijk bij fietstassen aan die lompe koffers die aan 2 kanten van je fiets totaal een halve meter uitsteken. Hoewel ze er ook zijn, heb je echter ook een heleboel andere modellen. Helemaal de nieuwe en moderne varianten zijn veel compacter, verfijnder en geoptimaliseerd.

Een nieuwe trend is ook dat ze van de fiets kunnen worden afgehaald om er een rugzak van te maken, zelfs een schoudertas …zo heb je 3 tassen voor de prijs van 1 en het biedt je ook nog eens veel meer functionaliteiten.

Je laat niet een dure laptop in je fietstas zitten, om even een boodschapje te doen bij de supermarkt …en om hem nou mee te nemen in je handen is ook niet praktisch. Maar heb je een fietstas die je binnen een paar tellen transformeert in een rugzak, dan kan je hem makkelijk overal meenemen.


8. Gebruikersgemak

Verder moet het totale gebruik van een fietstas ook aan jouw wensen voldoen. Materialen die goed aanvoelen en waarop je kan vertrouwen, goede bevestiging aan jouw fiets, intuïtieve eigenschappen voor een ultieme gebruikerservaring, vervoeren wat je nodig hebt en extra´s.

Uiteindelijk draait het erom dat er een meerwaarde is om bepaalde soorten fietstassen te gebruiken. Natuurlijk speelt een nette prijs hierbij ook een rol. Toch merk je vaak dat de kwaliteit wel bovenaan staat, gezien fietstassen vaak veelvoudig worden ingezet.

Een goede prijs-kwaliteitverhouding is dan ook zeker wenselijk.


9. Extra aanwezige opbergvakjes

Wanneer een paar extra (kleine) vakjes in zitten is dit handig, maar niet noodzakelijk. Wel zijn vakjes die bepaalde aspecten verbergen of tevoorschijn halen enorm handig. Je kan hierbij denken aan bijvoorbeeld het oprollen en achter een rits opruimen van bijgesloten riempjes of kliksystemen. Het geeft net dat beetje extra gemak waar je van zal genieten bij het dagelijks gebruik van jouw fietstassen.


10. De prijs-kwaliteitverhouding

We hebben het al even genoemd maar prijs-kwaliteitverhouding is voor veel mensen een bepalende factor om over te gaan tot aanschaffen van producten. Voor simpele dingen valt het wel mee, maar hoe groter of belangrijk de aankoop des te meer mensen hierop gaan letten. Het kan ook in zeker zin voor fietstassen gelden.

Neem daarom door welke eigenschappen een fietstas heeft, of de prijs een eerlijke is en hoe gebruikers erover praten. Die laatste kan ook belangrijk zijn om bepaalde resterende vraagstukken die je hebt te beantwoorden. Werp daarom altijd even een blik op de klantenreviews om te ontdekken of bepaalde modellen goed worden ontvangen.

Je kan ze in de meeste gevallen terugvinden op de website.


Hier blinken Rohtar fietstassen in uit!

Waarom zou je, met veel verschillende fietstassen op de markt, gaan voor Rohtar fietstassen? Om te beginnen zijn wij een team met veel toewijding, aandacht voor details en oog voor de klant in vele opzichten. We gaan je hieronder laten zien wat ze kenmerkend maakt en waarom jij er hoogstwaarschijnlijk veel plezier mee gaat beleven.


Hoogwaardige kwaliteit staat bovenaan de lijst

Wij gebruiken voor de Rohtar fietstassen uitsluitend hoogwaardige materialen. Dat zie je terug in de duurzame pvc-stof die is gebruikt welke waterdicht, maar ook waterafstotend is. De naden zijn zo afgewerkt dat ze al het water tegenhouden op natte dagen.

De laag die bedoeld is voor het tegenhouden van water, beschermt de fietstas overigens ook tegen beschadigingen. Het maakt ze behoorlijk slijtvast zodat je er lang van kan genieten. De tassen zijn ontworpen voor gebruik in alle seizoenen.

Verder is over de afwerking ook nagedacht, waarbij je een ultieme gebruikerservaring ervaart bij het dagelijks gebruiken van de fietstassen.


Je kan ze omtoveren in 3 verschillende tassen

Onze Rohtar modellen hebben een voorsprong op andere fietstassen door hun veelzijdigheid. Je kan ze namelijk heel eenvoudig veranderen van fietstas naar rugtas en zelfs schoudertas. Ideaal voor wanneer je jouw spullen altijd bij je wilt hebben, maar ook per fiets wilt vervoeren.

De bevestigingshaken voor fietsgebruik worden bij de rugtas en schoudertas variant verborgen in een vakje dat er met rits overheen vouwt. Hier zit overigens een dikkere voering in zodat je geen last hebt van de haakjes, ook niet bij zware bagage die in de tas aanwezig is.

Hierin kunnen ook de andere onderdelen (riempjes) worden opgeborgen voor een gebruiksvriendelijke ervaring die een lach op je gezicht zal laten verschijnen. Je betaald voor 1 tas, maar krijg er dus in feite 3 waarmee je alle kanten op kan. De tas kan dus in 3 vormen worden gebruikt, los van de andere toepassingen. Wat wil je nog meer?


Opvallend, karakteristiek en veilig design

De Rohtar fietstassen zijn op zijn minst opvallend. Ze hebben een eigentijds design voorzien van alle gemakken. Ze bieden veel ruimte en hebben toch een stijlvolle, trendy en compacte vormgeving. De materialen zijn mooi afgewerkt en dat merk je zeker wanneer ze in gebruik zijn.

Naast een stoere zwarte kleur, zijn er ook andere felle varianten die wellicht nog meer in de smaak vallen. Ze bevatten allen reflecterend materiaal en dragen op een mooi afgewerkte manier het logo. Op die manier vallen niet alleen de felle varianten mooi op voor de kleurgenieters onder ons, maar zijn ze allemaal goed te gebruiken in het verkeer voor extra veiligheid.

Je kan de tas overigens ook goed vacuüm maken door de bovenkant op te rollen, waarna je die kan vastmaken met klittenband en het aanwezige kliksysteem. Handig om nog meer van de loze ruimte die je niet gebruikt op te rollen, voor een minimalistische uitvoering van de tas.


Gebruiksvriendelijk

Zoals je kunt zien zijn ze dus in alle opzichten bedoeld voor het gebruik van tevreden consumenten. Wij hechten er veel belang aan dat de fietstassen niet alleen de gewenste, en natuurlijk verwachte, kwaliteit overtreffen maar ook dat mensen er tevreden mee op pad gaan.

We besteden hier veel tijd, aandacht en toewijding aan om zo een fietstas te bieden die voor iedereen prettig in gebruik is. Je ziet daarom ook bepaalde functies bij onze tassen, waar andere fabrikanten waarschijnlijk nog niet over hebben nagedacht. Door dichtbij onze klanten te staan, zijn we in staat geweldige producten te ontwikkelen.

We krijgen veel positieve feedback, maar staan altijd open voor suggesties …het is voor ons een belangrijke graadmeter over hoe ons product door mensen in de praktijk wordt ervaren.


Een eerlijke prijs

Wij willen niet alleen hele mooie producten maken, maar ze ook betaalbaar kunnen aanbieden in onze webshop. Onze producten zijn voor praktisch iedereen betaalbaar en wij geven er graag veel voor terug. Het streven is om altijd die beste prijs-kwaliteitverhouding op te zoeken …en daar zijn onze klanten ook maar wat blij mee.


Welke fietstassen heb jij op het oog?

In Nederland maken we er veel gebruik van, vandaar ook onze passie voor dit bijzondere product. Je weet nu waar je op moet letten bij het aanschaffen ervan, om je keuze een stuk makkelijker te maken.

Het maakt niet uit of je veel of weinig op de fiets zit, zeker met de Rohtar tassen heb je altijd een geschikte fietstas bij de hand, die ook op andere manieren kan worden gebruikt.

Weet jij al voor welke tas je gaat? Neem een kijkje in onze webshop om onze tassen, maar ook andere accessoires voor je fiets te ontdekken. Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen!