Dubbele fietstassen: welke tas pas het beste bij jouw fiets?

Dubbele Fietstas, Enkele Fietstas, Fietstas, Rohtar, Tips, Voordelen -

Dubbele fietstassen: welke tas pas het beste bij jouw fiets?

In ons prachtige Nederland houden we echt van fietsen. We staan dan ook niet voor niks op de eerste plaats, wanneer we praten over het aantal fietsen per inwoner. Met 1,1 fiets per inwoner, gevolgd door Denemarken en Duitsland met 0,8 fiets per inwoner, daarna met 0,4 fiets per inwoner Noorwegen en de hekkensluiter van de top 5 die wordt vertegenwoordigd door Zweden staan we dan ook riant op de nummer 1 positie.

Omdat we eenmaal op reis vaak een hoop meenemen, maken we veel gebruik van fietstassen. Je hebt hier een flink aantal verschillende soorten in van tassen op de bagagedrager, onder het zadel tot aan het stuur.

We gaan het in dit artikel hebben over dubbele fietstassen, de meest bekende variant fietstas die in grote aantallen wordt gebruikt. Hieronder kan jij zien waarvoor je ze in de praktijk kan inzetten, wat de voordelen zijn en hoe je de beste keuze maakt voor jouw eigen fietstas. Lees je al snel verder?


De klassieke dubbele fietstassen

We kennen allemaal wel de grote fietstassen die worden gebruikt, vaak een beetje lomp maar wel enorm praktisch. Fietstassen zijn niet altijd mooi echter dienen ze altijd een doel. Zo gebruiken veel mensen om er boodschappen mee te doen waarbij je, zeker met 2 grote dubbele fietstassen, flink wat tassen kan vervoeren. Toch zijn het niet alleen de boodschappen die je erin in kan meenemen.

Dubbele fietstassen laten zich ook perfect lenen voor langere fietstochten, zoals tijdens fietsvakanties of fietskamperen. Je kan er veel in kwijt afhankelijk van wat je nodig hebt, het doel van je fietstrip en de fietstassen die aan jouw fiets hangen.

In het dagelijkse leven worden de dubbele fietstassen echter vaak gebruikt voor boodschappen, spullen die je nodig hebt voor werk of klussen, planten of andere zaken die vaak voorkomen. Ze zijn voor veel mensen handig en dat is dus ook niet zonder reden.


Verschillende soorten dubbele fietstassen

In het huidige straatbeeld zie je echter veel meer fietstassen dan alleen maar de grote plunjezakken, die er vaak wat minder fraai uit zien. Veel van de tassen die je nu ziet zijn een stuk veelzijdiger en dienen allemaal weer andere doelen. Je hebt veel keuze niet alleen in grootte, maar ook kleuren en extra’s.

Het is dus belangrijk te kijken naar het soort fietstas (of dubbele fietstas) je nodig hebt. Neem hierbij ook de kwaliteit mee in je keuzeproces. Je kan tegenwoordig veel goedkope fietstassen vinden in tal van winkels. In veel gevallen leveren ze echter vaak niet het gewenste resultaat en gaan ze doorgaans ook niet heel lang mee. Los van dat er goede types tussen kunnen zitten, zijn ze vaak heel lastig te onderscheiden.

Te duur hoeft overigens ook niet, hoewel ze vaak van allerlei extraatjes zijn voorzien zijn ze meestal voor een specifieke markt bedoeld. Wij denken dat je veel beter er tussenin kan gaan zitten, namelijk de zogeheten “sweet spot” waarin jij veel waar krijgt voor jouw geld.


10 voordelen van dubbele fietstassen

Wellicht is je keuze nog niet gemaakt, reden te meer een aantal voordelen te noemen van de dubbele variant. Zo kan je kijken of het iets voor jou is, of dat je toch beter voor andere fietstassen kan gaan. Ontdek ze hieronder.


1. Je bent altijd in evenwicht

Het grote voordeel van dubbele fietstassen is natuurlijk dat je aan 2 kanten, meestal gelijk gewicht draagt. Ondanks dat je prima kan rijden met een enkele fietstas, kan dit wel een voordeel zijn. Bedenk maar eens wanneer je een zware boodschappentas aan een kant van de fiets hebt hangen. Je moet wat beter opletten tijdens de bochten, remmen of uitwijken gezien er geen contragewicht aanwezig is. Je herkent dit waarschijnlijk ook wel wanneer je met 1 of 2 boodschappentassen aan de wandel bent.

Het zal in veel gevallen ook de verkeersveiligheid ten goede komen. Nu is het niet zo dat er veel verkeersdelicten gevolg zijn van het ontbreken van deze fietstassen variant. Maar het zal je wel een lekkerder gevoel geven wanneer er balans op je fiets aanwezig is, afhankelijk waar je de fietstassen voor gebruikt.

Voor een hele hoop andere zaken, dus los van zware boodschappentassen, kan je namelijk prima enkele fietstassen gebruiken.


2. Meestal meer opslagruimte

Hoe groot jouw fietstassen moeten worden, hangt natuurlijk helemaal af van je bedoelingen die jij hebt met de tassen. Veel mensen zullen, wanneer er niet de weekboodschappen mee worden gedaan (of andere grote dingen), vaak zelfs genoeg hebben aan een enkele fietstas. Hierin kan je waarschijnlijk alles kwijt wat je nodig hebt naar je werk, school of afspraken.

Maar dubbele fietstassen hebben ook veel voordelen …ze zijn weliswaar wat meer bedoeld voor het grotere werk. Het zal dus veel gemak bieden voor het vervoeren van je boodschappen, maar ook wanneer je andere materialen wilt verplaatsen te denken aan zakken met aarde voor de tuin.

Je kan zo de inhoud een flink stuk opvoeren en ze bijvoorbeeld ook heel goed gebruiken voor picknicken, barbecueën in het bos, meenemen naar het strand, wanneer je lekker op fietsvakantie gaat of gewoon een dagje gaat toeren en veel spulletjes voor onderweg in je fietstassen kwijt wilt kunnen.


3. Eenvoudiger in gebruik door de komst van elektrische fietsen

Hiermee bedoelen we dan hoe makkelijk je meer gewicht kan meeslepen. Op een normale fiets gaat het, eenmaal in beweging, ook bijna altijd wel voor de wind. Zeker op een fiets met versnellingen (zo niet dan heb je gelijk een goede training). Toch zal het bij zware belasting, wat kan voorkomen bij dubbele fietstassen, een plus zijn wanneer er een elektrische motor aan boord is die wat extra vermogen kan leveren in sommige gevallen.

Je moet alleen wel opletten hoe je de fietstassen monteert en of dit überhaupt kan. Voor een dubbele fietstas is dit meestal geen probleem, maar bij enkele fietstassen moet je even kijken of er genoeg ruimte is tussen accu en stang van de bagagedrager. De meeste accu’s van elektrische fietsen zitten namelijk op de bagagedragers. Wanneer deze op een andere plek zit zijn ook enkele fietstassen eigenlijk altijd wel te monteren. Met name de multifunctionele enkele fietstassen, de zogeheten "pakaftas", zitten meestal met haakjes vast aan de bagagedrager waardoor het met een elektrische fiets even een extra aandachtspuntje is.


4. Veel keuze in modellen

Er zijn sowieso heel veel modellen fietstassen te vinden, maar ook zeker bij dubbele fietstassen zie je tegenwoordig veel nieuwe trends. Je hoeft dus helemaal niet met 2 van die enorm grote zakken te gaan rijden, wanneer je dit liever anders ziet. Hoewel ze heel handig kunnen zijn, springt een wat meer afgewerkte fietstas natuurlijk veel meer in het oog.

De meeste zijn het wel, maar let er ook op dat ze echt waterdicht zijn. Zelfs wanneer je er geen hele lange fietstochten mee maakt is dit altijd een aanrader. Verder heb je dus hele grote zakken, koffers of andere vormen maar ook de compactere varianten. Veelal in leuke designs en pakkende kleuren gepaard met een mooie stijlvolle afwerking.

Veiligheidsaspecten kunnen ook je keuze beïnvloeden, denk hierbij aan bv. reflecterende vlakken op de tassen. Let hier dan ook op bij het aanschaffen van fietstassen. Kies bij voorkeur dan ook voor fietstassen die met de juiste aandacht, toewijding en passie zijn gemaakt voor een ultieme gebruikerservaring ermee.


5. Handig voor je boodschappen

We hebben het al een paar keer genoemd, maar wel willen benadrukken hoeveel voordeel dubbele fietstassen hebben bij het doen van boodschappen. In veel gezinnen wordt er 1 auto gebruikt die wordt meegenomen naar werk of andere afspraken. Het kan voorkomen dat er toch boodschappen nodig zijn op de momenten dat hij er even niet staat. Zware tassen aan je stuur hangen is niet het ideale scenario, maar goede fietstassen zijn dat wel.

Zeker wanneer je dicht in de buurt van een winkelcentrum woont, kan je ook vaker de fiets pakken. Zelfs wanneer de auto er wel staat. Ten eerste is fietsen goed voor je en krijg je meer lichaamsbeweging, maar draag je ook jouw steentje bij aan een beter milieu. Wanneer jij de fiets pakt en niet de auto zal de uitwerking nihil zijn. Maar wanneer iedereen het doet, kan dat op een wat grotere schaal wellicht wel wat betekenen.

Je bespaart er ook kosten mee, auto’s kosten namelijk vaak het meest aan brandstof op de korte stukjes.


6. Ze zitten altijd achter op je bagagedrager

Een ander bijkomend voordeel is dat dubbele fietstassen bijna altijd op de bagagedrager worden vastgemaakt. In de meeste gevallen leg je de fietstassen met het middenstuk hier overheen. Vervolgens kunnen ze worden vastgemaakt met riempjes (en soms ook kleine haakjes). Bij andere modellen zie je veel meer bevestigingsmaterialen gebruikt worden, waardoor je iets meer tijd kwijt bent aan het bevestigen van je fietstassen.

Er zijn ook modellen die aan de voorkant bij het wiel kunnen worden geplaatst, maar dat zijn meestal niet de fietstassen die voor dagelijkse dingen worden gebruikt. Deze zie je meer tijdens fietstochten, fietskamperen en fietsvakanties.

Het is ook wel fijn wanneer ze achter op je bagagedrager zitten, zeker wanneer je ze veel gebruikt. Ze hangen prima in evenwicht, zitten niet in de weg en je kan er eigenlijk altijd alles in kwijt wat je nodig hebt.


7. Je kan er lange tripjes mee maken

Ons land telt grote aantallen mooie fietsroutes, met daarbij ook die door prachtige natuurgebieden. Wat is er lekkerder dan te genieten van de bossen en heerlijk onderweg te gaan picknicken of rond te lopen in het gras. Het gebruik van fietstassen maakt smakelijke dingen meenemen voor onderweg een stuk eenvoudiger. Je kan er zelfs gekoelde voeding in kwijt, door gebruik te maken van speciale boodschappentassen of kleine koelboxen.

Een kleed kan je makkelijk opgerold in de fietstassen zetten, om er ook nog eventueel wat extra kleding of accessoires in kwijt te kunnen. Zo ben je van alle gemakken voorzien. Heb je niet genoeg ruimte dan kan je altijd nog kiezen voor extra tassen.

Meestal gebeurd dit wanneer je op een fietsvakantie gaat, waarbij er ook spullen worden meegenomen om te overnachten. De veelzijdigheid van fietstassen is werkelijk ongekend. Ideaal dus voor dagelijks gebruik, maar ook zeker voor de avonturiers onder ons die wel houden van deze leuke fietstochtjes.


8. Vaak gemaakt voor allerlei verschillende omstandigheden

Het is wel even belangrijk aandacht te besteden hieraan, bij de aanschaf van dubbele fietstassen. Ze zijn namelijk echt niet allemaal hetzelfde. Zeker voor wanneer je jouw fietstassen in alle seizoenen goed wilt kunnen gebruiken is het een aanrader voor goede kwaliteit tassen te gaan.

Je hebt ze namelijk vaak al heel goedkoop, maar dit kan ook leiden tot duurkoop. Zo ben je aan het einde van de rit meer kwijt omdat je ze vaker moet vervangen. Doorgaans zit het voordeel van de prijs hem natuurlijk in goedkopere materiaalsoorten en massaproductie. Hierdoor kan er wel een goedkope dubbele fietstas worden aangeboden, maar niet de kwaliteit die klanten verwachten.

We raden je ook niet aan voor de allerduurste varianten te gaan, althans niet voor dagelijks gebruik. Het beste zoek je perfecte kwaliteit, samen met een mooi design voor een eerlijke prijs. Dan ben je in onze ogen het beste uit!


9. Goede vervanging van de auto

We hebben al het gebruik van dubbele fietstassen uitgelegd voor mensen met een auto. Maar ook bv. in de hele grote steden waar mensen vaak geen auto hebben, zijn fietstassen een oplossing voor het vervoeren van spullen. Zo kom jij toch makkelijk van A naar B en neem je al jouw spullen lekker mee.


10. Geschikt voor alle normale fietsen

Dubbele fietstassen kan je eigenlijk op elke normale dames- of herenfiets kwijt. Bij een elektrische fiets zijn enkele fietstassen soms wat lastiger te plaatsen, maar in veel gevallen gaat dit ook gewoon goed. Heb je een ander soort fiets, dan zal je even moeten kijken welke tassen hiervoor het beste geschikt zijn. Niet alle soorten fietsen hebben namelijk een bagagedrager, denk hierbij aan de meeste soorten mountainbikes die er zijn.


Zo kies je een tas voor jouw fiets

Om echt goed te bepalen of je nou voor dubbele fietstassen moet gaan, of je toch beter andere fietstassen kan nemen gaan we je hieronder helpen. Misschien weet je al dat jij een dubbele fietstas nodig hebt. We gaan hoe dan ook nog even een opsomming geven die ondersteuning biedt bij het maken van de juiste keuze voor jouw nieuwe fietstassen.


Het soort fiets is een bepalende factor

Het begint natuurlijk allemaal met wat voor soort fiets jij hebt. Mountainbikes, racefietsen, elektrische fietsen of gewone dames- en herenfietsen verschillende in kleine tot grote dingen. Voor het plaatsen van dubbele fietstassen is het belangrijk dat er een bagagedrager op de fiets zit, of dat je weet dat ze bij je voorwiel geplaatst kunnen worden. Meestal gebruik je elke fiets ook weer anders, waar je vervolgens de tassen op afstemt.

In veruit de meeste gevallen gaat het om een normale dames- of heren fiets, hetzij soms in een elektrische variant. Hierop kan bijna altijd de dubbele fietstas worden geplaatst, zonder enige problemen.

Bij alle andere fietsen is de kans groot dat je op zoek zal moeten gaan naar passende fietstassen. Vaak bedoeld voor specifieke situaties. Voor bv. een bergtocht neem je meestal veel meer mee, in allerlei verschillende fietstassen.


Bestemming, fietsroute en weersomstandigheden

Je hebt een bepaald verwachtingspatroon voor jouw dubbele fietstassen, waarbij jij verwacht dat tassen hieraan voldoen. Maar er zit veel verschil in fietstassen. Kijk daarom naar fietstassen die op de eerste plaats van een degelijke kwaliteit zijn, hier heb je meestal langer plezier van. Immers zit je er niet op te wachten dat je na 3 keer gebruiken opeens slijtageplekken ziet verschijnen. Het is dan beter om tassen te kopen die hoogwaardige kwaliteitsmaterialen bevatten voor een duurzaam gebruik.

Dit geldt voor alle situaties, maar er zijn ook activiteiten waarbij je wellicht nog wat meer wilt. Soms zijn tassen die speciaal bedoeld zijn voor de intensieve gebruikers die de hele wereld rondgaan, eveneens weer uitgebreider. Voor de meeste fietsers die hem dagelijks gebruiken is dit echter niet de orde van de dag.

Maar neem dus de kwaliteit zeker mee tijdens het aanschaffen van fietstassen. Het blijven gebruiksvoorwerpen en daar wil je zo lang mogelijk van genieten. Je hebt vaak voor iets meer, wel veel meer comfort.


Hoeveelheid spullen die je wilt meenemen

Wat ben je van plan te gaan meenemen? In de meeste dubbele fietstassen heb je echt meer dan voldoende ruimte. Het is dan ook meestal niet nodig voor hele grote modellen te gaan, of zelfs extra tassen aan je fiets te hangen.

Maar bepaal dit voor jezelf. Neem je een laptop mee, schoolspullen, boeken, boodschappen, kleding, eten en drinken, of muziekinstrumenten. Het kan erin mee, maar maak dus een schatting van de beoogde hoeveelheid ruimte die je nodig hebt.

De meeste mensen gaan voor een ruim, doch compact model die bij voorkeur heel makkelijk in gebruik is voor de beste ervaring.


Wel of geen afneembare fietstassen

Dubbele fietstassen zijn heel handig, maar niet afneembaar (in de zin van dat je ze makkelijk inclusief spullen kan meenemen voor onderweg). Het maakt niet uit wanneer je van de ene bestemming naar de andere gaat en jouw fiets veilig staat. Maar je kan dus geen spullen achterlaten of meenemen.

Dit kan wel met fietstassen waarvan je eenvoudig een rugzak, of zelfs een schoudertas kan maken. Deze zijn veelal het beste geschikt voor mensen die vaak op pad zijn met de fiets. En niet hun spullen achterlaten, maar graag makkelijk willen meenemen overal waar ze heen gaan of blijven.

Het is een hele persoonlijk keuze, iedereen gebruikt fietstassen namelijk weer op een andere manier. Bedenk goed wat jij van plan bent te gaan doen ermee. Ze hebben allebei hun voor- en nadelen.


Frequentie van gebruik

Fietstassen zijn eigenlijk altijd handig of je ze nou weinig of veel gebruikt. Maar we kunnen ons voorstellen dat wanneer je 1 keer bij hoge uitzondering de fiets pakt om boodschappen te doen, dit prima zonder fietstassen zal gaan. Jij bent dan ook niet helemaal de doelgroep voor wie fietstassen eigenlijk bedoeld zijn.

Maar je kan natuurlijk wel nagaan hoe vaak je de fietstas denkt te gaan gebruiken. Het kan een bepalende rol spelen in wat voor soort fietstas je koopt. Meestal merk je bij veelvuldig gebruik allerlei dingen op die je wel of niet bevallen. Gebruik je ze vaak, dan wil je niet steeds irritaties krijgen aan dingen die ontbreken (wat je vaak bij de te goedkope modellen ziet).

Het zit hem vaak in hele simpele dingen, waar veel mensen meestal niet gelijk aan denken wanneer ze iets kopen. Probeer dat echter wel te doen. Jouw toekomstige jij zal je bedanken voor het maken van de juiste keuze.


Waarom kies je voor Rohtar fietstassen?

We hebben je laten zien welke soorten fietstassen er allemaal zijn, wanneer je ze kan gebruiken en wat belangrijke aspecten zijn om op te letten. Door op de juiste manier te filteren kom je bij de beste keuze uit. Blijft de vraag over, waarom je voor Rohtar fietstassen zou gaan.

De Rohtar fietstassen zijn gemaakt van hoogwaardige kwaliteitsmaterialen, bieden veiligheid in het verkeer en hebben unieke eigenschappen die je bij andere tassen niet vindt. We zijn continue bezig met innoveren, evalueren en optimaliseren van onze producten. Het doel is mooie producten te maken met het oog op onze klanten, tegen een nette prijs.

Ben je benieuwd naar onze fietstassen, neem dan een kijkje in de webshop. Je mag ons natuurlijk ook altijd vragen stellen, we staan je graag te woord. Verder willen we je er ook op attenderen dat we een nieuwsbrief hebben, zodat niks meer aan je voorbij gaat.


Worden het dubbele fietstassen of ga je voor andere?

Veel fietstassen die gebruikt worden in Nederland zijn de dubbele variant, maar dat betekent niet dat jij geen keuze hebt. Ja, ze bieden veel voordelen in vergelijking met andere fietstassen. Maar voor elk geval heb je weer een ander soort fietstas nodig …we raden je dan ook aan eerst even rond te kijken en je beslissing te maken op basis van je gebruik.